Tekeningen analyseren

Tekeningen
Heb jij dat ook weleens dat jouw kind met een tekening komt en dat aan jou geeft. En erbij zegt dat het voor jou is gemaakt? Wellicht vraag je dan wat jouw kind getekend heeft en misschien geef je het uitbundig complimenten over hoe mooi het is. Soms weet een kind te vertellen wat het getekend heeft, maar zegt hij ook echt wat het getekend heeft? Heb jij je weleens afgevraagd of een tekening iets meer zou kunnen betekenen? Misschien wil het kind jou wel iets vertellen met deze tekening..

Ik weet nog dat ik vroeger in films weleens zag dat er naar aanleiding van een tekening dingen aan het licht kwamen. Dat heeft mij altijd gefascineerd. Ik vroeg mij af of dat werkelijk zo was. Nu jaren later is mijn interesse erin gegroeid en heb ik er een intensieve training in gevolgd. Naast deze training heb ik er literatuur over bestudeerd en vele tekeningen mogen analyseren. En zo heb ik dus geleerd hoeveel er uit een tekening te halen is. Ik stond er versteld van toen ik ontdekte dat  kinderen en ook volwassenen zoveel in een tekening kunnen laten zien. Het is werkelijk alsof je naar binnen kijkt.

In een tekening kan dus heel veel gehaald worden. Een tekening is als het ware een spiegel van de ziel. Onbewust tekenen mensen wat er in hun hoofd omgaat, wat ze dwars zit, hun verlangen, gevoelens, trauma’s en zo meer. Door te tekenen kan erop een symbolische wijze iets neergezet worden. Niets voor niets horen we vaak dat kunst een goede manier is om gebeurtenissen te verwerken. Nou, het goede nieuws is, kunst gebeurt gewoon bij jouw thuis! Jouw kind tekent en verwerkt op eigen houtje. Leuke dingen en ook de minder leuke dingen.

Tekeningen analyseren en begrijpen
De grootste reden waarom ik deze studie heb gevolgd is omdat ik vaak hoor, “Er is iets met mijn kind, maar ik weet niet wat,,! Je voelt het aan, maar het lijkt ongrijpbaar. Vaak kunnen ouders moeilijk inzicht krijgen in wat er in het kind omgaat. Het kind neemt veel dingen waar en het wordt ergens gestopt waar wij als ouders niet bij kunnen. Ze zijn als wandelende sponsen. Vaak laat een kind niets merken, omdat kinderen over het algemeen flexibel kunnen zijn en goede aanpassingsvermogen hebben. Tenminste dat is wat ze laten zien. Maar wat nou als ze hun verlangen, trauma’s of een gebeurtenis opslaan en verbergen? Eens zal dat zich uiten. Misschien in ongewenst gedrag, bedplassen, nare dromen, niet naar school willen, boosheid naar ouders of gezinsleden toe, zich terug trekken, minder goed presteren op school en zo meer.

Nu hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat achter elk tekening een heel trauma zit. Een kind kan ook gewoon tekenen waar het mee bezig is en het leuk vinden om te creëren: leuke vrolijke tekeningen vol levenslust.

Tipje van de sluier.
Ik wil graag iets vertellen over hoe er getekend kan worden. Dit gaat over complimenterende en compenserende tekeningen. Een kind, maar natuurlijk ook een volwassene kan een complimenterende tekening maken. In deze tekening is te lezen waar het mee zit en wat er in hem of haar omgaat. Stel een kind tekent een blije moeder. Het kan zijn dat ze haar moeder ziet als een blije moeder. Maar het kan ook een compenserende tekening zijn. Hierin laat een kind een verlangen zien. Bijvoorbeeld dat ze graag verlangd dat haar moeder meer zou lachen of blij zou zijn. In de gehele tekening kan naar voren komen of het een verlangen is of zoals het in realiteit ervaren wordt.
Natuurlijk is een tekening een momentopname en kan het een uiting zijn van iets van die dag. Maar wanneer een kind structureel dezelfde soort tekeningen en vormen laat zien, dan is de kans groot dat er iets speelt en dit eigenlijk wil laten zien. Wellicht vraagt het kind om gezien te worden. Het vraagt ergens aandacht voor. Ook in positieve zin!

jouw kind begrijpen
Als ouders willen we natuurlijk allemaal ons kind begrijpen. We zouden inzicht in hun angsten, verlangens, dromen willen hebben. Dit zodat we ze optimaal kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. We zouden niet willen dat er iets speelt, waar we te laat achter komen. Of waardoor het kind een blokkade ontwikkelt. We willen dat onze kinderen lekker in hun vel zitten, met ons kunnen praten en open zijn over wat hun dwars zit. Maar helaas gebeurt dat niet altijd, want ook kinderen voelen vaak haarfijn aan wanneer ze jou toch maar niet willen belasten met datgene waarmee ze zitten. Of ze denken dat je ze toch niet begrijpt.

NIEUW bij Qurrata Coaching: tekeningen analyseren
Wil jij ook meer inzicht verkrijgen in wat jouw kind tekent? Wil je weten wat er in het hoofd van je kind omgaat? Zou jij je meer willen verdiepen in wat het kind tekent en hoe jij als moeder daar mee verder kunt? Misschien ben je gewoon nieuwsgierig in wat je kind tekent? Is er iets met je kind wat je maar niet begrijpt? Soms helpt het al als je het aandacht geeft. Wil je dat ik met jou meekijk naar de tekeningen van jouw kind, neem dan contact op. En In shaa allah gaan we aan de slag.

Hoe werkt het?
Wanneer je graag wil dat ik met je meekijk, dan volgt de volgende stappenplan; Deze stappenplan is voor moeders die ver weg wonen en niet zo even langs kunnen komen.
>> Ik vraag je enkele tekeningen naar mij toe te mailen; Dit kunnen tekeningen zijn die al in je bezit zijn en wellicht vraag ik om jouw kind iets te laten tekenen.
>> Leeftijd in jaar en maand van het kind mogen achter op de tekening gezet worden;
>> Deze ga ik analyseren;
>> Om een volledig beeld te krijgen, kan het zijn dat ik jou wat vragen stel over het kind. Misschien vraag ik je om het kind wat vragen te stellen over de tekening. In het stellen van vragen moeten we heel voorzichtig zijn. Het kan maar zo zijn dat het kind zijn plezier in tekenen verliest als het zich niet meer op zijn gemak voelt. Ik begeleid jou in welke vragen je kunt stellen.
>> Wanneer ik klaar ben met analyseren, dan plannen we een Skype of bel afspraak om de tekening te bespreken. En wellicht volgt er inzicht waar je in shaa allah mee verder kunt.
Let op! Een analyse is pas echt klaar, als ik mijn vragen over wat ik in de tekening zie kan verifiëren bij jou als moeder. Jij kent het kind en de situatie het allerbest! Want wat ik ook mag zien in een tekening, het is nooit vanzelfsprekend dat ik alles (goed) kan lezen. Maar samen komen we tot een analyse in shaa allah. Jij als moeder voelt jouw kind het allerbest aan!

Voor moeders die dichtbij mijn praktijk wonen,  jullie kunnen kiezen of je langs komt voor een coaching gesprek. Er bestaat de mogelijkheid dat ik ook met het kind de tekening bespreek, om te achterhalen of er wat speelt. Uiteraard is dit ook een optie voor moeders die ver weg wonen en bereid zijn te reizen.

Ook is er de mogelijkheid om je eigen tekening te laten analyseren. Hierin kun je verrast zijn, wat je laat zien in een tekening.

Hoe gaat zo’n analyse?
Een tekening analyseren is niet zomaar even een kunstje. Ik kan niet in één oogopslag zien wat er eventueel zou kunnen spelen. Ik kan wel in één opslag een bepaald gevoel krijgen bij de tekening, maar uiteindelijke kijk ik naar het totale plaatje. Ik kijk naar, kleurgebruik, lijnen, vlakverdeling gebruik van bepaalde vormen, hoeveel er is getekend, symboliek van voorwerpen of dieren die er getekend zijn, in welk hoek is wat getekend en zo meer. Alles wat ik zie, schrijf ik op. En dat doe ik bij alle tekeningen, want immers voor een goede analyse zijn meerdere tekeningen nodig, om patronen te kunnen herkennen. Daarna pak ik alles bij elkaar en ga ik verbanden leggen. Wat komt er elke keer terug? Waar liggen patronen? Past het in de ontwikkelingsfase van het kind? En ook mijn sterk ontwikkelde intuïtie zet ik in. Ik volg mijn gevoel en deze bevestig ik door de terugkomende dingen.
Omdat ik een gezonde perfectionist ben, neem ik daar ook de tijd voor.  Daarom heb ik naast de studie nog extra literatuur bestudeerd over tekenen en analyseren. Ik ben al gauw minimaal anderhalf uur kwijt aan het analyseren.

* Investering
>> Basis:
 Eén tekening analyseren (Bijvoorbeeld van jezelf of jouw kind); €45,-

>> Pakket 1: Tekening analyseren en bespreken tekening; € 69,-

>> Pakket 2:Tekening lezen, analyseren en advies; € 85,-

>>Pakket 3:Tekening analyseren, bespreken tekening, advies en een analyse over wat het gedrag van het kind eventueel zou zeggen over de moeder. Bij deze vult de moeder een vragenlijstje in, die ik ga analyseren. Zo heb je een totaalbeeld hoe je je kind verder kunt begeleiden. €109,-