Ik doe alles voor mijn kind, of toch niet?

Wat is het toch heerlijk om zorgzaam voor je kind te zijn. Jouw pareltje tegemoet komen in zijn behoeften. Zijn broodjes smeren voor school, zijn schooltas klaarzetten. En zijn tas voor hem naar school dragen. En alshij uit school komt, drukt hij de tas direct in je hand. Of gooit deze vlak voor je neer, zonder te vragen of jij deze wilt dragen. En met 10 jaar doet hij dit nog.

Troosten als hij verdriet heeft en alles voor hem oplossen. Immers je wilt het gemakkelijk voor hem maken; een zorgeloos leventje. Je wilt immers dat hij het gemakkelijker heeft dan jij wellicht hebt gehad. Je wilt hem vooral blij en tevreden maken; de glinstering in zijn ogen. Zo voel jij je als moeder voldaan en geliefd.

Om jouw kind zijn zelfvertrouwen te stimuleren is het echter nodig om al op jonge leeftijd jouw kind zelfstandigheid aan te leren. Zodat hij zijn eigen mogelijkheden leert kennen. Door hem zelf met oplossingen te laten komen, groeit zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Begin je te laat, dan is de kans groot dat je veel meer weerstand krijgt, dan wanneer je al op jonge leeftijd begint. Als de kinderen nog jong zijn, dan willen ze alles wel doen voor mama, maar na een bepaalde leeftijd verdwijnt de behoefte om jou te pleasen. Maak hier gebruik van. Jong geleerd, oud gedaan!

 

  •  Laat zien dat je openstaat voor oplossingen van het kind.
  • Vraag je kind of je hem mag helpen: help je kind niet zonder dat hij heeft aangegeven dat hij dat wil, anders ontneem jehem zijn zelfstandigheid en houd je hem ‘klein’, waardoor hij faalangst kan ontwikkelen. Vraag bijvoorbeeld: ‘Mag ik je een tip geven?’ en wacht tot je kind aangeeft dat je hem mag helpen.
  • Grijp eens een keer niet in en kijk hoe jouw kind de situatie oplost. Spelregel hierbij is: zolang dit geen gevaar oplevert voor je kind of zijn omgeving.

Hoe kan jij jouw kind zelfstandig laten worden?
Wat laat jij hem zelf doen?
Wat neem jij je voor om mee te beginnen?
Hoe zorg je dat er een gezonde balans is tussen zelfstandigheid bevorderen en zorgzaam zijn?

Begin klein, kleine stapjes worden grote stappen!

En wat een boel werk kan het jou schelen als jouw kinderen meer zelfstandig zouden zijn.

Wil je hierbij graag ondersteuning, stuur mij dan gauw een berichtje!

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *